tirsdag den 30. juni 2015

Guernsey og videre sydpå.



Tirsdag 16 juni.
 Overligger dag på Guernsey. Gjorde rent, sightseeing samt indkøb af nye shorts til mig, da mine var slidt op. Sidste år havde vi eskadre afslutning på Guensey, så vi kendte en del til øen.


Lidt Guernsey havne front.

Nu blev der højvande
 Som man kan se ligger vi nået højere herinde i marinaen bag forhøjningen i havbunden end bådende udenfor.

Så er der højvande igen


Onsdag 17 juni.
Afgang Guernsey kl. 0945 ( 0845 Guernsey tid ) med tidevand ned mod Bretagne kysten. Fin sejllads med alle sejlene oppe. Sidste stykke ind til Treguier er op af en flod / fjord imellem mange skær så det foregik med motor.
Ankomst kl. 1815.

Sejlet distance 52,7 sm. Log 4853,2 sm. Motor brugt 2 timer. Motor ialt 941,2 timer. Samlet sejllads den dag 8,5 time.

 Indsejling til Triguier ved lavvande. 


Så er der højvande og der ser ud til at være  vand nok.

Torsdag 18 juni.
Overliggerdag i Triguier. Rundt og se byen som er en rigtigt perle af gammel kultur og velbevaret bymidte. Den er ikke så turist overrendt, som man kunne have forventet.
Ligeledes fik vi båden gjort rent udvendig som indvendigt. Jeg afmonterede ligeledes vandforsyningspumpen til det agterste toiletskyld, men kunne ikke finde nogen fejl på denne, så problemmet med toiletskyld er der stadig. Skal have fat i et nyt overhalings sæt eller en ny pumpe, men hvor?
Under byvandringen mødte vi en flink franskmand, som vi spurgte om vej til et supermarked, da vi havde en del indkøb, vi skulle foretage. Først forstod han overhovedet ikke hvad vi mente, men med lidt fakter og tegn, lyste han op. Han skulle netop derhen og tilbød os at køre med. Vi fik foretaget  vores indkøb i " Super U" og kunne så spadsere 1 km tilbage til båden. Det er sku hårdt at sejle langfart :-)

Kirken + kloster.



Kirken samt torvet
Fredag 19 juni.
Afgang Triguier kl. 0915 For at sejle videre ud langs Bretagne kysten, som er vild og voldsom både med kraftig tidevand og strøm. Fin sejllads med alle sejlende oppe og tilpas vind, da vi først var kommet ud på åbent hav igen.
Ankomst Roscoff kl. 1530 til en fin marina som kan anløbes på alle tidspunkter af døgnet.
 Brittany Ferries Amourique som er bygget på Aker Finyard Helsinki og rigtig gættet er udstyret med MAK motorer og som jeg havde en del at gøre med da jeg var arbejdsramt. 


Roscoff marina



Sejlet distance 36,4 nm. Udmålt distance 41,7 nm. samlet log 4889,7 nm. Motor timer i alt 945,1 timer.

Lørdag 20 juni.
Afgang Roscoff kl. 0945 i tåget vejr med skiftende sigtbarhed mellem ca 100 meter og 500-600 meter. Så det gav lidt radar træning. Vind var det ikke meget af så det var motoren der måtte holde for.
Ankomst L`Aberwrach kl. 1420

Sejlet distance 32,7 nm. Samlet log 4922,5 nm. Motor timer samlet 950,0 timer

L`Aberwrach er et godt udgangs punkt når man skal igennem Chenal du Four for at komme om mod Brest og Carmeret-Sur-Mer som vi valgte. Det passede fint med medstrøm så det kunne compensere for den manglende vind. Der var nu ikke så meget strøm eller bølger, men kan godt se at det er meget vigtigt at time det ordentligt, når vejret viser sig fra den dårligere side
 Redninghus samt overstyrmanden
Havnen samt man kan kølhale sin båd gratis ved at udnytte tidevandet.


Søndag 21 juni
Afgang L`Aberwrach kl. 0850 og afsted mod Carmaret-Sur-Mer som ligger rundt Bretagne og før man når op til Brest
Ankomst kl. 1430.

Sejlet distance 34,4 nm Samlet log 4956,9 nm. Motor 954,4 timer.

Der blev vi hjulpet ind af en anden dansk båd, som lå der for at gøre klar til gå over Biscayen dagen efter. Båden var en Hallberg- Rassy 42 ( Svanholm ) med et ægtepar samt 2 gaster.
Birgitte og jeg kiggede lidt på hinanden og tænkte vores hver især. Vejrmæssigt var perioden stabil, så vi besluttede at tage afsted sammen med dem næste formiddag efter indkøb af noget proviant. Resten af dagen gik med at toppe op med dieselolie samt fylde vores reserve dunke.
Sikkerhedsliner på dækket blev monteret ( bruges til at hægte sig fast på, hvis man skal på dækket under sejladsen ) samt se lidt af byen.


Inderhavn med kig på byen


Mon de får ophugningstøtte fra EU


Så har vandet fået den rigtige farve, du mangler temperaturen på vandet. Kun ca 13-15 grader


Mandag 22 juni.
Efter indkøb i et "Super U" supermarked og tilbage i båden for sidste klargøring, var der afgang kl. 1045. Den anden danske båd var afsejlet en halv time før. De havde jo også 2 der kunne handle og 2 der gjorde båd klar.

Vejret var overskyet, halv køligt samt en let til frisk vind fra vest som langsomt skulle gå mere i nord for at aftage lidt mere. Barometerstand 1021mb.

Efter passage af " Pointe du Raz " kl. 1315, som er den sidste halvø, der stikker ud i Biscayen sættes kursen direkte mod La Coruna i Spanien 320 nm forude. Godt hjulpet af medstrømmen rundt"Point du Raz" og den gode vind med alle sejl oppe går vi ca 8-8,5 knob over grunden.

Pointe du Raz. Det sidste vi så til Frankrig.
På de første 12 timer loggede vi 89 nm det giver gennemsnits fart på 7,4 knob og kun foregået for sejl, samt vi sejlede Hallberg Rassyen op + 2,5 sømils forspring.
Tirsdag 23 juni. Sankthansaftensdag.
Vinden drejer lidt mere mod NW-N og daler lidt i styrke, så vi må hjælpe sejlene med lidt ( jerngenua ) motor med reducerede omdrejninger for at holde en nogenlunde gennemsnits fart.
Hallberg Rassyen har gjort det samme og kommer forbi os igen i løbet af natten, men vi har AIS + VHF kontakt hele tiden hvis der er behov for kontakt.
Jeg overtager hundevagten ( kl.0000 til 0300 ) hvor der bare er rigtigt mørkt ude på havet. De eneste lys jeg kan se er navigations lysene fra Hallberg Rassyen.
Vejret er overskyet og noget koldt, men der er morild i vandet som virkelig er flot at betragte. Det var rigtigt flot at betragte og pludselig kom der også lysende pile i vandet som skød ud til alle sider. Det var delfiner der lejede rundt om båden. De gav opvisning i 1 times tid, så tiden går hurtigt på vagten. Jeg gik hen agter i båden for at betragte morilden i vores kølvand, som virkelig var flot og kraftigt.
Da jeg vendte mig om sad der en måge på vores cockpitbord og hvilede sig. Jeg tror vi blev lige forskrækket begge to, så den flagrede ned på dørken og hoppede hen mod kahyts nedgangen som stod åben. Jeg fik den gennet væk med bådshagen da jeg bestemt ikke ville have den ned i skibet. Fik den gennet hen bagved så kunne den hvile sig der indtil det lysnede og jeg fik den til at forlade båden igen.
Vi har inddelt vagterne så vi kører med 3 timers interval om natten og i dagtimerne kan man lægge sig efter behov. Det fungerer meget godt.
Morgenmad i cockpittet på 5 km vanddybde

Solen står op og det bliver en rigtig fin sankthansdag til søs, med sol og lune men ikke så meget vind. Resten at sejladsen mod Spanien gør vi brug af motoren til at hjælpe med at holde en fornuftig fart.
Det 1 døgn loggede vi 161,5 sømil, det giver en gennemsnits fart på 6,73 knob. De 18 timer kun for sejl og resten sejl + motor med reducerede omdrejning for at spare brændstof, da der er langt at sejle endnu.
Dagen går med rolig sejlads i de store, men lange bløde dønninger. Der kommer masser af delfiner forbi båden og vil lege lidt samt give lidt opvisning. Man kan høre de kommunikerer med hinanden.

Der leges rundt båden


Delfin show



Kl. 1700. Vi sidder i cockpittet og nyder det fine vejr og taler om løst og fast. Vi har passeret mere end halvdelen af turen.
Pludselig bliver freden ødelagt af et stort prust samt et stort "klonk" lige bag båden. Vi vender os forskrækket om og ser at havet bag os er et stort turbulent og oprørt vand. Er hurtig klar over at det er en hval, der har været op at indånde luft og "klonket" høres klart, da den lukker sit åndehul. Vi rejser os hurtigt og kigger forud og ser et bjerg af grå hvalryg dukke op lige foran båden. Er bange for at hvalen vil ramme båden, når den dykker igen og svinger halen op, men dette sker gudskelov ikke. Den må have været i gang med at jage og op at trække luft et par gange før den dykker ned og jager videre. Vi så den aldrig igen.
Det var godt nok alt for tæt på da den dykker ned bag os og ind under båden og op igen, samtidig med at vi bevæger os gennem vandet i samme retning. Puha.
Sankthansaften blev fejret med varmede frikadeller samt et enkelt glas rødvin. Bålende måtte vi tænke os til.

Onsdag 24 juni.
Natten blev klar og der var masser af stjerner samt en klar halv måne at kigge på indtil det blev overskyet i løbet af natten / morgenstunden. Det lysnede ved 0530 tiden ( vi er ude 008 W længdegrad hvor solen står noget senere op ). Der kom finregn samt tåge, så det var ikke den bedste velkomst til Spaniens kyst.
Her fik vi besøg af en fugl som gerne ville transporteres længere ind mod kysten. Det fik den lov til.



En træt ubestemmelig fugl

Ankomst La Coruna kl. 1345 og vi går ind til La Coruna Marina hvor vi får en fik plads ved y-bomme.

Distance sejlet 361,5 nm. Distance udmålt 341,9 nm. Samlet log 5318,4 nm. Motor kørt 34,3 timer.
Samlet 988,7 timer. Sejlet i 2 døgn + 3 timer = 51 timer.
I  2. døgn sejlede vi 179,8 nm ( sejl + motor )


Ruten over Biscayen


Logvisning.

Der er dybt vand at sejle på.


La Coruna havns vartegn. 

Den anden danske båd gik ind i den anden marina der ligger lidt tættere på byen. Så vi sagde pænt farvel til dem, vi ville blive lidt længere i La Coruna.

Dejligt med almindelig aftensmad samt en god nats hvile med tanken om, at nu var Biscayen overstået. Den var venlig og blid bortset fra vores møde med hvalen.

Torsdag 25 juni.
Tåget og masser af fugt på båden, men solen kommer frem i løbet af dagen. Rengøring af båd indvendig og udvendig. Cyklerne frem og ind til byen for at bese den gamle bydel, som virkelig er spændende og flot. Foretaget diverse indkøb, spist tapas. Aftensmad i cockpittet. Ligeledes fik vi bagt 2 rugbrød.
Galicia goverment. 


Fæstningsværk ved havnen

Vue ind over byen. Man kan se tågen komme ind over ude fra havet. Koldt vand og varm landluft mødes og giver tåge.


Fredag 26 juni.
Sol og varmt vejr og næsten ingen vind. Den skulle stige lidt og komme fra N-NW, men det blev løgn. Vi ville ikke blive længere i La Coruna, da vi ikke kunne lave en fornuftig aftale, og ikke var indstillet på at betale 47,-Euro / døgn
Afgang La Coruna kl. 1000. og det første stykke ud mod hjørnet af Galicien gik det også fint, men så steg vindstyrken til ca 10 m/s lige i næsen, så vi måtte krydse i de store dønninger ned langs kysten. Det foregik dog med storsejl og motor, da vi ingen vegne kom også med modstrøm. Pyt det gjorde alle andre også, vi så.

Herkules fyret ved Coruna.

Cap Vilano som rundes før man kommer til Cap Finisterre.
Ank Camarinas kl. 1830 hvor vi bliver budt velkommen af delfiner, som var større og mere grå end dem vi så i Biscayen.

Velkomst show ved anduvning Camarinas

Sejlet distance 57,3 nm. Udmålt til 46,2 nm. Så det var noget længere at sejle, men sejladsen foregår nu i shorts. Samlet log 5375,8 nm. Motor timer total 996,6 timer.

Dejlig lille havn med rigtig flinke mennesker og en havnepris på 20,-Eu / døgn.
Kom til at ligge ved siden af en hollandsk båd med et ægtepar, som også er på eventyr og de har ikke besluttet sig om de tager til Middelhavet eller fortsætter mod Canariske øer og videre. Dem har vi nu slået følge med uden dog at sidde lårende af hinanden.

Lørdag 27 juni.
Overskyet men bestemt ikke koldt, så vi beslutter at blive en dag mere. Leo skal ned i gear siger Birgitte. Nu er Biscayen også overstået, så vi vil udforske de 4 Rias`er ( fjorde ) her i nordspanien før vi drager ned mod Portugal, som er en mere bar kyst.
Ligeledes skal vi lige vænne os til at det er lyst til 2330, men først lyst kl. 0630 pga at Galicien / Spanien kører sommertid lige som Danmark. Det bliver rettet når vi kommer til Portugal.

Søndag 28-juni.
Afg. Camarinas kl. 0750 for at sejle til Portosin, som ligger i " Ria de Muros e Noia " fjorden. Vi er sammen med Hollænderne.
Runding af Cap Finisterre kl. 1100.



Cap Finisterre.

Solen skinner og vi kan sejler butterfly ned mod Portosin.
Vejret er bare blevet rigtig varmt med temperatur 25-30 gr de næste dage. Vandtemperaturen er kommet op på 18-19 grader. Så det begynder at ligne noget, som også IKKE kun vinterbadere kan hoppe i.

Ank Portosin 1530.
Sejlet distance 39,9 nm. Samlet log 5415,6 nm. Motortimer ( Glemt kommer senere i næste afsnit )


Mandag 29 juni
Sol og meget varmt. Set noget af byen og omegn samt badet fra en dejlig lille strand tæt på havnen.
Fejlfinding på det ene elektriske genuaspil. Kører lige pludselig af sig selv. Fundet problem i den ene vandtætte elektriske kontakt. Men den kan jeg jo ikke åbne, da den er vandtæt. Så jeg har disconnectet den. ( kan køre med spillet fra den anden konsol.

Mærkeligt sted at sove til middag
Birgitte benyttede lige lejligheden til at tage dette billede, da hun var sendt ned for at hente noget værktøj, og måtte lukke kistebænken imens.


Der er altid noget at lave på en båd, man skal bare passe på at det ikke løber fra en, da det er vanskeligt at få fat i reservedele.
PT :
1. Mangler jeg ny transducer for vindmåler.
2. Reparationssæt / ny pumpe for toiletskyl agterste toilet.
3. Ny vandtæt kontakt for stb genuaspil.

Men jeg må se om jeg kan skaffe nogle af disse ting når vi kommer til en fornuftigt havn, med udstyrsbutikker.


Vi har fin udsigt fra vores cockpit


Udsigt ind over Portosin 

Tirsdag 30 juni. Overliggerdag i Portosin. Knap så varmt i dag, men ok vejr. Sejler muligvis videre i morgen eller i overmorgen. Manjana, Manjana er mottoet

Med sejler hilsen

Birgitte og Leo
S/Y Sealove










Ingen kommentarer:

Send en kommentar